Waarom padel geen “hype” is

Waarom padel geen “hype” is

Als er één populaire racketsport is waarvan de populariteit de komende jaren alleen nog maar zal gaan stijgen, is het wel padel. Deze laagdrempelige en toegankelijke sport is geliefd bij jong en oud en dat is natuurlijk niet geheel zonder reden. Maar spreken we dan van een sporthype? Zeker niet. In deze blog kom je erachter wat padel precies is en waarom deze sport zeker geen tijdelijke “hype” is.

Wat is padel?

Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar wat houdt deze toegankelijke sport precies is? Padel is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste sporten in Nederland. Het is eigenlijk een combinatie van tennis en squash, maar dan net iets anders. Zo is er meer ruimte voor sociale interactie door het kleine speelveld en bestaat een padelbaan altijd uit vier glazen wanden. De spelregels en puntentelling van padel en tennis komen aardig overeen. Wel heb je een speciaal padel racket nodig. Deze is iets kleiner dan een tennisracket en heeft geen snaren, maar is gemaakt van fiberglas of carbon.

De groei van kwalitatieve padelbanen

Wist je dat de KNLTB padel als de snelst groeiende sport van Nederland ziet? Dit is niet geheel zonder reden natuurlijk, aangezien er inmiddels ruim 500 padelbanen zijn aangelegd op 200 verschillende locaties. De KNLTB verwacht zelfs dat over tien jaar ongeveer 500 tennisverenigingen over minstens één padelbaan beschikken. Als padel een hype zou zijn, zou je hier niemand meer over horen na tien jaar. Bij padel zal dit dan ook niet het geval zijn en zullen zelfs tennisverenigingen hun diensten gaan uitbreiden. Voor commerciële partijen is dit dan ook hét moment om te investeren in deze sport. Wanneer je als tennisvereniging een padelbaan aanlegt, spreek je direct een groter publiek aan. Zij kunnen werken aan hun technieken op een kwalitatieve baan, terwijl jouw naamsbekendheid ondertussen blijft groeien. Een win-win situatie.

Voor jong en oud

Als er iets is wat direct opvalt bij padel, is het dat zowel jong als oud deel kan nemen aan deze sport. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen padel zien als een hele toegankelijke sport. Voor alle fanatieke spelers onder ons heb je – net zoals bij veel andere sporten – de mogelijkheid tot het deelnemen aan toernooien. Hierdoor blijft het niet alleen bij een balletje slaan op woensdagavond, maar kun je echt doelgericht gaan trainen. Het aantal spelers blijft dan ook groeien en dat merk je bijvoorbeeld goed bij het aanschaffen van de attributen die je voor padel nodig hebt. Het wordt namelijk steeds moeilijker om aan materialen zoals rackets en ballen te komen, omdat steeds meer mensen deze producten aanschaffen. Het voordeel hieraan? Ondernemers zien toekomst in padel, waardoor je vaker bij sport gerelateerde bedrijven terecht kunt voor het aanschaffen van de producten die je nodig hebt voor padel.

Een laagdrempelige sport

Al vanaf het begin staat padel bekend om de laagdrempeligheid. Zo hoef je bijvoorbeeld geen ervaring te hebben om deel te kunnen nemen aan padel trainingen. Er zijn genoeg professionals die je de basis kunnen uitleggen, waarmee je vervolgens zelf aan de slag kunt gaan. Hoe fijn is het om deel te kunnen nemen aan een laagdrempelige sport waar je niet direct een bepaalde prestatiedrang voelt?

Geen hype, maar een trend

Op een gegeven moment zal de padel hype wat minder worden en gaat het over naar een trend. Het verschil? Een hype is maar voor korte duur, een trend is blijvend. De kans is dan ook groot dat padel de komende jaren nóg meer gaat groeien. Zowel op het gebied van spelers als in mogelijkheden. Hoe zal een wedstrijd van deze populaire racketsport er bijvoorbeeld over tien jaar uitzien? En wat voor type rackets gaan er nog meer op de markt komen? Eén ding is zeker: deze populaire racketsport is geen padel hype, maar een echte aanwinst voor de sportwereld.

Recente blogs

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze  nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.