Lichtoverlast
Naast de problematiek van geluid en akoestiek, is ook lichtoverlast tegenwoordig een groot probleem rondom sportaccommodaties in stedelijke gebieden. Zeker tijdens de koude wintermaanden – wanneer het vroeg donker wordt – hebben spelers licht nodig om het maximale uit het spel te kunnen halen. Het gevolg hiervan is dat omwonenden van de accommodatie licht overlast ervaren. Maar wat houdt lichtoverlast precies in? En hoe kun je lichtoverlast bij sportvelden verminderen? In deze blog wordt dieper ingegaan op lichtoverlast bij sportvelden en de verschillende lichtniveau zones.
De impact van lichtoverlast bij sportvelden
Lichtoverlast – ook wel lichthinder genoemd – is overlast dat veroorzaakt wordt door kunstlicht. Zeker wanneer je in de buurt van een sportveld woont, kan je veel licht overlast ervaren. De overlast die wordt ervaren is verblinding of verlichting die op huizen of door ramen schijnt in de avond. Ondanks dat de verlichting uitgeschakeld moet zijn tussen 23:00 uur en 7:00 uur en op de momenten dat er niet gesport wordt, blijkt dit nog niet de juiste oplossing te zijn. Maar wat dan wel?
Verschillende lichtniveau zones
Ondanks dat veel mensen denken dat er met ledverlichting nauwelijks hinder wordt veroorzaakt – doordat het heel precies uit te richten is – komt licht overlast nog altijd veel voor. Ook bij gebruik van ledverlichting. De lichthinder van ledverlichting op sportvelden wordt in twee categorieën onderverdeeld:
- Het aantal lux op de gevel: de hoeveelheid licht dat buiten het speelveld of de baan valt.
- Candela per armatuur: de sterkte van het licht waar vanaf een afstand in gekeken wordt.
Daarnaast zijn er vanuit de NSVV verschillende eisen waar de verlichting van een sportaccommodatie aan moet voldoen. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen vijf verschillende zones:
- E0: in Nederland zijn er maar twee van deze zones, ook wel ‘dark sky parken’ genoemd. Het Nationaal Park Lauwersmeer en de Boschplaat. Het is hier verboden om ledverlichting te installeren.
- E1: wanneer een accommodatie in een bosrijke omgeving ligt, dient er rekening gehouden te worden met de verlichting. Er mag ’s nachts slechts 0,1 lux gemeten worden op de gevel en geen candela per armatuur.
- E2: in landelijke gebieden mag tussen 23:00 uur en 7:00 uur 1 lux gemeten worden op de gevel en de lichtsterkte van het armatuur mag 500 candela bedragen.
- E3: in stedelijke gebieden wordt de meeste lichtoverlast ervaren. Denk hierbij aan het stadscentrum en industriegebied. Het is hier tussen 23:00 uur en 7:00 uur toegestaan om 4 lux op de gevel te meten en de lichtsterkte van het armatuur moet tussen de 600 en 1000 candela liggen.
- E4: in deze zone zijn de hoogste waardes toegestaan. Tussen 23:00 uur en 7:00 uur mag er maximaal 5 lux gemeten worden op de gevel en de candela per armatuur moet tussen de 1000 en 2500 zijn.
Lichtoverlast van padel in vergelijking met andere sporten
Om goed te kunnen sporten moet er voldoende licht aanwezig zijn op een sportveld. Dat verklaart de grote lichtmasten langs de sportvelden. Het lichtoverlast ontstaat voornamelijk uit twee factoren, namelijk de masthoogte en de gelijkmatigheid van het licht.
Bij padel zijn de masten maar 6 meter hoog, terwijl de masten voor voetbal en hockey beginnen bij een minimum van 15 meter. Bij tennisvelden zijn de masten tussen de 7 en de 15 meter hoog. Deze ‘extra’ meters zorgen voor veel meer lichtoverlast dan de masten van padel veroorzaken.
De gelijkmatigheid van het licht is ook een grote factor die voor lichtoverlast kan zorgen. De gelijkmatigheid van het licht is een maat voor de verdeling van het licht over het veld en moet hoog zijn bij sporten als tennis en hockey. Bij padel wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van asymmetrische verlichting om zo min mogelijk strooilicht te krijgen. Hierom is padel een sport dat lichthindering minimaliseert ten opzichte van andere sporten.
Lichtoverlast verminderen: zo doe je dat
Sportvelden die op een sportpark liggen buiten de stad zorgen meestal niet voor overlast, maar dat geldt niet voor accommodaties die in of naast woonwijken liggen. Ondanks dat je licht nodig hebt om in het donker te kunnen spelen, zijn er mogelijkheden om het voor zowel de spelers als omwonenden aangenaam te maken. Padelbouw B.V. is expert op het gebied van geluid, akoestiek en verlichting van sportvelden. Doordat wij je volledig kunnen adviseren wanneer je een sportveld wilt laten aanleggen of aanpassen, voorkom je lichtoverlast bij omwonenden. Er wordt bewust asymmetrische ledverlichting gebruikt om zo min mogelijk strooilicht te krijgen. Ligt het padelveld op een bijzondere locatie? Dan kan er altijd nog voor lichtkappen worden gekozen om het strooilicht nog meer tegen te gaan. Hierdoor kunnen fanatieke spelers ook tijdens de avonduren het maximale uit het spel halen en ervaren buurtbewoners geen lichthinder wanneer zij op de bank zitten