Padel regels

Padel regels in het kort

Puntentelling padel, wat zijn de regels?

Padel wordt bijna altijd in dubbelvorm gespeeld (een single padelbaan is een uitzondering). Hoe ziet de puntentelling er bij padel uit? De puntentelling bij padel is gelijk aan tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, bij 40-40 (deuce) moeten net als bij tennis twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Padel wedstrijden gaan meestal om twee gewonnen sets, waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste zes games wint met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tie-break gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten met twee punten verschil.

Serveren moet onderhands, maar is verder qua volgorde gelijk aan tennis. Men laat de bal eenmaal stuiteren achter de servicelijn (die het servicevak van 6,95x5m aangeeft) tussen de middellijn en de zijwand. Bij de opslag geldt dat men de bal onder of ter hoogte van zijn of haar heup moet raken. De service mag het net niet raken. De bal moet direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiteren. De bal mag daarna de wand raken, als het hekwerk geraakt wordt, is het een foutservice. De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Zodra de bal correct in het servicevak heeft gestuiterd en goed is geretourneerd, komen beide speelhelften van 10x10m in het spel. Net als bij tennis wordt een netservice altijd overgespeeld.

Het padel spel en padel regels

Tijdens rally’s mag de bal slechts eenmaal in het speelveld stuiteren. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiteren of hem te volleren. Als de bal stuitert moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuiterd mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken voordat hij teruggespeeld wordt. De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen. Als de bal het hekwerk raakt, voordat hij over het net komt is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of het hekwerk (3 meter) wordt geslagen, is het normaliter een punt. Soms is er een regel die het spelers toelaat de bal van buiten de baan terug te spelen. Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuitert of een speler op een andere manier de regels overtreedt.

Recente blogs

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze  nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.